Kulturna dediščina Občine Radlje ob Dravi

Slovensko konservatorsko društvo v skladu s svojim letnim programom nadaljuje z izdajo publikacij s področja kulturne dediščine, ki so namenjene širši javnosti. V letošnjem letu predhodnim izdajam  tako dodajamo novo publikacijo, ki obravnava Občino Radlje ob Dravi.  Občina obsega območje na levem bregu Drave, ki jo predstavlja del Kozjaka, na desnem pa obsega del Pohorja. Gre za izjemen preplet naravne in kulturne dediščino, ki ga reka Drava s svojim nekoliko razširjenim dolinskim dnom povezuje v prostor, ki je na to območje privabil prebivalce že pred  tisočletji. Slikovita Dravska dolina, ki je na tem delu bistveno širša, omogoča izjemne poglede na bližnje hribe, kjer so postavljene cerkve z bogato notranjo opremo, ostali prostor pa so  poselile  posamezne kmetije. Nekatere cerkve so dobesedno sredi gozdov, nekatere pa so okoli svoje lokacije  povzročile nastanek manjših poselitvenih jeder. Iz doline do njih potekajo poti in ceste  mimo posameznih kapelic, ki so jih domačini postavili v spomin na družinske dogodke.

Samo mesto Radlje ob Dravi je v svojem ožjem središču izgubilo svoj nekdanji videz. Ti dogodki, ki so posledica svetovnih vojn, so nam opozorilo, da vojne vihre zmeraj povzročajo krivice, prav tako pa kljub mednarodnim deklaracije tudi  ne prizanašajo kulturni dediščini.

Pričujoča publikacija ima namen opozoriti na pomembnost ohranjanja in varovanja kulturne dediščine, ki so jo ustvarjali naši predhodniki. Ta dediščina je priča nekdanjega družbenega in socialnega stanja. Upravičeno lahko trdimo, da so nam predniki pustili veliko dolžnost, da to dediščino ohranjamo tudi za naše naslednike.

Občini Radlje ob Dravi se zahvaljujemo za sofinanciranje pri izdaji zbornika, saj nam Ministrstvo za kulturo v tem letu ni namenilo nobene finančne pomoči.

Srečko Štajnbaher, prof.

Publikacija je še na voljo, za nakup se obrnite na tajništvo društva.

Knjigo si lahko ogledate in prelistate na spodnji povezavi: